Belgisch eten staat erom bekend erg lekker te zijn. De Belgische keuken biedt bovendien een uitstekende combinatie van enerzijds fijne gerechten en anderzijds gerechtjes die eigenlijk een kleine aanslag plegen op je cholesterolgehalte. Ben jij ook benieuwd om kennis te maken met enkele heerlijke gerechten afkomstig uit de Belgische keuken? Dan is het zeker een aanrader om verder te blijven lezen.

De echte Belgische frieten

Sinds jaar en dag bestaat er de nodige twijfel over wie er nu precies aan de basis ligt van de echte frieten. Zijn het nu de Belgen of toch eerder de Fransen? Deze laatste kozen ervoor om hen het gerecht toe te eigenen door ze om te dopen tot “french frites”. Wij weten uiteraard wel beter. Nergens anders in de wereld is het dan ook mogelijk om zo’n lekkere frieten te eten dan in België. Je kan ervoor kiezen om deze frieten zelf te bakken, maar daarnaast is het uiteraard ook mogelijk om ze te gaan eten in één van de verschillende frietkoten die in nagenoeg elke stad wel is terug te vinden.

Frieten vormen dus in de praktijk typisch Belgisch eten welke te combineren valt met tal van verschillende andere (bij)gerechten. Razend populair tijdens de zomermaanden zijn bijvoorbeeld de mosselen met friet die je in nagenoeg elk restaurant op de kaart zal zien staan. In het bijzonder wanneer je een bezoek brengt aan één van de vele Vlaamse kustgemeenten zal je tot de conclusie komen dat dit gerecht een absolute topper is van formaat. Ga je toch eerder gewoon voor een lekker pakje friet met mayonaise? In dat geval ben je nog steeds verzekerd van de echte mayonaise zoals je deze in bijvoorbeeld in Nederland steeds minder vaak aangeboden krijgt.

Stoofvlees, echt Vlaams eten

Wanneer je een Vlaamse gerechten top 10 zou samenstellen is de kans ontzettend groot dat helemaal bovenaan die top 10 stoofvlees zou terug te vinden zijn. Dit Vlaams eten is sinds jaar en dag gigantisch populair. Dit niet in het minst wanneer je ze gaat combineren met… frieten! Voor dit gerecht geldt dat ze steevast wordt bereid met een goede portie bier. Voor het vlees geldt dat ze langzaam wordt gebraden. Het vlees wordt als het ware “gestoofd”. Vervolgens wordt er gebruik gemaakt van verschillende ingrediënten om de saus aan te laten dikken. Het gaat hierbij dan om met name:

  • Heel veel ajuinen;
  • Brood;
  • Mosterd;

Het spreekt voor zich dat er bij het bereiden van Vlaams stoofvlees vooral gebruik wordt gemaakt van één van de typisch Belgische bieren. Niet zelden wordt er vooral de voorkeur gegeven aan het gebruik van een smaakvolle Leffe. Hoe dan ook, ondanks het feit dat dit eigenlijk een vrij eenvoudig gerechtje is moet het gezegd dat deze vorm van Belgisch eten internationaal ontzettend hard wordt gesmaakt.

De Luikse en Brusselse wafels

Voor mensen die zich graag willen verdiepen in het typisch Belgisch eten is het eveneens een aanrader om kennis te maken met de bekende Luikse en Brusselse wafels. In vergelijking met Nederland is het zo dat je dergelijke wafels vrij vaak terug ziet komen op de Belgische menukaarten. Ondanks het feit dat beide wafels in eerste instantie over grote gelijkenissen beschikken met elkaar moet het gezegd dat er wel degelijk ook een aantal verschillen merkbaar zijn. Voor de Brusselse wafel geldt bijvoorbeeld dat ze rechthoekig is en over een luchtig karakter beschikt. De Luikse wafel is rond en wordt in de volksmond ook wel eens een suikerwafel genoemd. Beiden kunnen met zekerheid dienst doen als een ronduit heerlijk tussendoortje!

Vol-au-vent

Een eveneens vrij typisch Belgisch gerecht luistert naar de naam vol-au-vent. Door de jaren heen zijn er uiteraard ook heel wat andere benamingen voor dit gerecht geïntroduceerd. Het gaat hierbij dan om ragou of om het zogenaamde koninginnenhapje. Het zijn allemaal verschillende benamingen voor precies hetzelfde gerechtje. Deze echte Vlaamse klassieker is meer dan de moeite waard. Je eet het gewoon met een broodje, maar daarnaast is het ook mogelijk om ze te eten met frietjes of lekkere kroketjes. Welke combinatie jij verkiest is geheel aan jou.

Witloof uit de oven

Witloof? Witlof? In België wordt er toch echt naar deze groente verwezen als zijnde ‘witloof’. In de volksmond wordt er soms zelfs naar verwezen als zijnde Brussels lof. Een typisch Belgisch gerecht zijn witloofstronkjes gerold in ham en kaas. Vaak wordt er hier nog een flinke scheut citroensap evenals peper en zout aan toegevoegd waarna het geheel de oven in gaat. Vervolgens is het wachten geblazen tot de bovenkant gaat karameliseren. Dit overigens allemaal zonder de toevoeging van suiker! Van zodra het gerecht uit de oven kan worden gehaald wordt er nog béchamelsaus aan toegevoegd. Wat dan nog rest is… smullen maar!

Gentse waterzooi

Voor verschillende, typisch Belgische gerechten geldt dat ze helemaal niet moeilijk klaar te maken zijn. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat er behoorlijk wat tijd in kan komen te zitten. Een typisch voorbeeld van een dergelijk gerecht is Gentse waterzooi. Oorspronkelijk was dit een gerecht dat altijd bestond uit dezelfde samenstelling. Het ging daarbij concreet om een samenstelling van:

  • Noordzeevis;
  • Groenten;
  • Room;
  • Aardappelen;

Vervolgens werd het geheel als een soort van soep opgediend in combinatie met brood. Voor de variant die ze in Gent zelf bereiden geldt dat er voornamelijk gebruik bij wordt gemaakt van kip. Voor de mensen die vooral houden van visgerechten geldt dan ook dat ze in de praktijk maar beter kunnen kiezen voor de klassieke waterzooi.

Paling in het groen

Last but not least, wanneer je graag een typisch Belgisch gerecht wil ontdekken met vis kan je opteren voor zogenaamde paling in het groen. Voor dit gerecht geldt dat ze is ontstaan in de zogenaamde Scheldestreek. Zoals de naam je reeds aangeeft betreft het hier zoetwaterpaling welke wordt bereid in een groene saus van kruiden. Deze klassieker is niet alleen bijzonder smaakvol, maar daarnaast ook nog eens geweldig gezond. De kruiden waar gebruik van wordt gemaakt zorgen er uiteraard voor dat het geheel een typische smaak krijgt. Een absolute aanrader wanneer je graag op een gezonde en smaakvolle manier Belgisch eten wil ontdekken is ongetwijfeld deze heerlijk smaakvolle paling in het groen.

You May Also Like

Dit zijn de populairste Belgische biermerken

Wie België zegt denkt ongetwijfeld ook al vrij snel aan de fantastische…

Uit eten in Brussel? Dit zijn de beste restaurants in Brussel

Er bestaan best wel wat redenen om ervoor te kiezen om een…