In het verleden hebben Nederland en België lange tijd één land gevormd. Ondertussen is dat al even niet meer het geval. Ondanks het feit dat vooral Vlamingen en Nederlanders zeer grote gelijkenissen met elkaar vertonen moet het gezegd dat er toch ook enkele niet onbelangrijke verschillen bestaan. Het zijn deze verschillen die er toe hebben geleid dat België over een geheel eigen cultuur is komen te beschikken. Ben jij ook benieuwd om er achter te komen wat de Belgische cultuur nu precies kenmerkt? Dan is het alvast zeker een aanrader om verder te blijven lezen.

Wielrennen, volkssport nummer één in België

Voetbal is in België veruit de vaakst beoefende en tevens ook veruit de populairste sport. Toch is het zo dat het wielrennen wordt bestempeld als de nummer één volkssport van het land. Wanneer je op een willekeurige zon- of vakantiedag over enkele B-wegen gaat rijden is de kans ontzettend groot dat je (minstens) één groep wielrenners tegenkomt. Uiteraard worden er in België ook enkelere keren per jaar populaire koersen gehouden zoals bijvoorbeeld De Ronde van Vlaanderen, maar ook Luik-Bastenaken-Luik en natuurlijk ook de Ronde van Wallonië.

De Belgische keuken en haar vele lekkernijen

De Belgische keuken staat erom bekend zeer bourgondisch geïnspireerd te zijn. De Belg weet wat er echt lekker is en eet maar wat graag zijn of haar buikje rond. Dat het niet altijd zo culinair hoeft te zijn bewijst uiteraard de populariteit van de echte, Belgische frieten. Ondanks het feit dat er reeds vele jaren door de Fransen wordt gesteld dat zij de uitvinders zijn van de frieten weten we stiekem eigenlijk allemaal wel beter.

Wanneer je in België in één van de vele traditionele frietkoten een lekker pakje friet gaat bestellen is de kans groot dat je deze nog steeds geleverd krijgt met echte mayonaise. Dat lijkt misschien logisch en normaal, maar dat is het niet. Eén van de cultuurverschillen tussen België en Nederland wordt zelfs op dit vlak duidelijk. Krijg je in België nog echte volvette mayonaise bij je frieten, dan is dat in Nederland al enige tijd niet meer het geval. Daar kiezen ze immers voor een minder vette variant.

België, het land van de chocolade

Wie het heeft over de cultuur van België kan zeker niet anders dan ook even stil te blijven staan bij de overheerlijke chocolade die hier wordt geproduceerd. Dit gebeurt door één van de vele ambachtelijke chocolatiers die verspreid over het land terug te vinden zijn. In het bijzonder de zogenaamde praline of bonbon is in ons kleine land geweldig populair. Dat hoeft eigenlijk ook niet te verbazen, want het is niet voor niets een typisch Belgische uitvinding!

De Belgische biercultuur is één van de beste ter wereld

Wanneer we het hebben over de Belgische cultuur kenmerken kunnen we natuurlijk helemaal niet anders dan ook even stil te blijven staan bij de biercultuur van ons land. Er zijn dan ook maar weinig andere landen in de wereld terug te vinden die over een dergelijke kwalitatieve biercultuur beschikken als wij Belgen. Verschillende bieren zijn daar het levende bewijs van. Denk hierbij maar eens aan bieren zoals met name:

  • Jupiler;
  • Leffe;
  • La Chouffe;
  • Brugse Zot;

Bovenstaande bieren zijn nog maar het puntje van de ijsberg. Verspreid over het land zijn dan ook heel wat brouwerijen terug te vinden die de meest smaakvolle bieren weten te produceren. Ben jij dus met andere woorden een echte bierliefhebber? Dan zal je tot de vaststelling komen dat de cultuur van België ontdekken zeker wat voor jou is.

You May Also Like

Dit zijn typisch Vlaamse woorden

Voor heel wat mensen die uit het buitenland naar België en dan…

Dit zijn de beste Belgische musea

Hoewel België bekendstaat om zijn heerlijke chocolade, frieten en bier, heeft het…