Is beleggen verstandig in de tijd waarin we nu leven? Dit is een vraag die zeer veel mensen zich stellen. Dat deze vraag wordt gesteld is uiteraard vrij logisch. Het spreekt immers voor zich dat we vandaag de dag met z’n allen hard moeten werken voor het loon dat we verdienen. Het is dan ook niet meer dan normaal dat je hier geen risico’s mee zal willen lopen. Verstandig beleggen zal er op de lange(re) termijn altijd voor zorgen dat je een bepaalde meerwaarde voor jouw vermogen zal weten te realiseren. Ook in de tijd waarin we nu leven. Wil je hier graag meer over te weten komen? Dan is verder de inhoud van dit artikel doornemen zeker een goed idee.

Is beleggen nu verstandig of niet?

Eén van de belangrijkste risico’s welke betrekking heeft tot ons financieel systeem heeft betrekking tot de waardedaling waar ons vermogen over beschikt. Veel mensen vinden dit vreemd. Wanneer je op vandaag 10.000 euro op een spaarrekening zet en daar vervolgens niet aan raakt zal diezelfde 10.000 euro er volgend jaar toch nog steeds (inclusief intrest) nog steeds opstaan? Dat klopt, ware het niet dat het zogenaamde inflatiespook ervoor zal hebben gezorgd dat je koopkracht met dat bedrag is afgenomen. Het klein beetje intrest dat je hebt ontvangen zal er bovendien ook helemaal niet in slagen om dat op te kunnen vangen, in tegendeel.

Beleggen is verstandig omdat dit eigenlijk één van de weinige manieren is om ervoor te zorgen dat je koopkracht niet wordt aangetast. Gemiddeld is het zo dat je ongeveer 7 à 8 procent rendement per jaar kan behalen door bijvoorbeeld te beleggen in met name een goed gespreide ETF. Rekening houdende met een gemiddelde inflatie van rond de 3 à 4 procent betekent dit dat je het inflatiespook het hoofd kan bieden. Vandaag de dag is dat met een inflatie van 9 à 10 procent uiteraard wel een uitdaging.

Waarin kan je precies gaan beleggen?

Is beleggen verstandig? Zeker, zolang je maar goed weet wat je aan het doen bent. Voor heel wat mensen geldt namelijk dat ze in het beleggingsavontuur springen zonder eigenlijk heel precies te weten waar ze mee bezig zijn of welke risico’s ze lopen. Obligaties kopen kan bijvoorbeeld verstandig zijn voor zeer defensieve beleggers, maar de rendementen die je op die manier weet te realiseren zijn vaak zeer beperkt.

Beleggen is in de praktijk vooral verstandig wanneer je ervoor kiest om te investeren in assets die een voldoende rendement weten op te leveren. Zeer populaire beleggingsproducten zijn sinds jaar en dag uiteraard aandelen. Dit niet in het minst omdat kwalitatieve aandelen een mooie groei kunnen realiseren, maar ook omdat ze bijvoorbeeld een passieve inkomstenstroom mogelijk maken.

Hoe dan ook, wil jij ook gaan beleggen? Zorg er dan in de praktijk altijd voor dat je bouwt aan een goed gespreide portefeuille. Enkel en alleen op die manier hou je het risico beperkt terwijl je toch kan rekenen op een potentieel interessant rendement.

Conclusie, beleggen is dus nog steeds een goed idee?

Is het verstandig om nu te beleggen? Het antwoord op deze vraag is dat het eigenlijk altijd een goed idee is om je vermogen aan het werk te zetten. Wanneer je dat niet doet zal je namelijk op een zeker ogenblik te maken krijgen met een verlies aan koopkracht en dat wil je uiteraard koste wat het kost voorkomen. Hou er zoals hierboven wel altijd rekening mee dat beleggen altijd ook risico’s met zich meebrengt. Doe dus altijd goed je onderzoek vooraleer te investeren en zorg er bovendien eveneens voor dat je voldoende spreiding voorziet in je portefeuille. Enkel en alleen op die manier is het namelijk mogelijk om op de lange(re) termijn een mooi rendement te behalen.