Brussel geniet als hoofdstad van België uiteraard een zeer aanzienlijke populariteit. Dit niet alleen onder de Belgen, maar zeker ook onder toeristen. Uiteraard zijn er een aantal bezienswaardigheden die tot ieders verbeelding spreken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Atomium en wat bovendien ook te denken van Manneken Pis? Ook de Grote Markt van de stad zal bij veel bezoekers hoog op het verlanglijstje staan. In ieder geval, ben jij van plan om een bezoek te brengen aan de Belgische hoofdstad en wil je graag ontdekken welke bezienswaardigheden in Brussel je zeker niet over het hoofd mag zien? Dan moet je zeker even dit artikel grondig doornemen!

1.) De Grote Markt van Brussel

Wanneer je lijstjes met things to do in Brussel raadpleegt zal je tot de vaststelling komen dat een bezoek brengen aan de zogenaamde Grote Markt daar altijd deel van uitmaakt. Dit is dan ook één van de absolute top bezienswaardigheden van Brussel. De Grote Markt van Brussel wordt dan ook niet voor niets algemeen bestempeld als één van de mooiste pleinen die er op deze wereld terug te vinden zijn (en dat zijn er best wel wat). Sinds het jaar 1998 is ze bovendien opgenomen op de prestigieuze Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op het plein zijn tal van verschillende gildenhuizen terug te vinden waarvan er verschillende inmiddels zijn omgebouwd tot gezellige cafés en restaurants.

Eén van de vele bezienswaardigheden die je op de Grote Markt van Brussel zeker niet over het hoofd mag zien is de zogenaamde ‘Everhard ’t Serclaes’. Dit is een beeldhouwwerk waar je heel wat mensen vaak overheen ziet wrijven. Het beeld stelt een plaatselijke held voor welke erin zou zijn geslaagd om Lodewijk van Male te verjagen. Uiteindelijk wou hij die heroïsche daad nog eens overdoen toen de heren van Gaasbeek een stukje van Brussel in wilden nemen, maar tijdens de gevechten raakte hij behoorlijk ernstig gewond. Uiteindelijk zou hij aan zijn verwondingen overlijden in een huis op de Grote Markt.

2.) Manneken Pis

Wanneer we het hebben over de bekendste bezienswaardigheden van Brussel spreekt het voor zich dat Manneken Pis niet in het lijstje mag ontbreken, in tegendeel. Voor het originele beeldje geldt dat ze dateert uit de zeventiende eeuw. Het is echter niet terug te vinden waar je dat mogelijks zou vermoeden. Ze bevindt zich namelijk in het Museum van Brussel, gevestigd in het zogenaamde Broodhuis. Het beeldje beschikt over een grootte van 55,5 centimeter en heeft in diens leven al behoorlijk wat meegemaakt. Zo werd het niet alleen ontvoerd, maar ook beschadigd. Omwille van deze reden werden er kopieën gemaakt van het beeldje en wordt het originele exemplaar veilig bewaard in het Broodhuis.

Het is uiteraard bekend dat Manneken Pis door de jaren heen heel wat verschillende kostuums heeft gedragen. Dit heeft ervoor gezorgd dat het beeldje momenteel ook over diens eigen museum beschikt, namelijk de ‘GardeRobe Manneken Pis’. In dit museum zijn alle kostuums terug te vinden welke het beeldje door de jaren heen heeft gedragen. Ondertussen staat de teller reeds op meer dan 1000 exemplaren. Dat hoeft niet te verbazen, want het beeldje wordt gemiddeld meer dan 100 keer per jaar aangekleed.

3.) Jeanneke Pis

Voor Manneken Pis geldt uiteraard dat iedereen hem kent. Dat is niet het geval voor Jeanneke Pis. Dit is de vrouwelijke tegenhanger van het mannelijke beeldje. Ze werd in het jaar 1987 door plaatselijke handelaars geplaatst om tevens binnen de Getrouwheidsgang klanten aan te kunnen trekken. Het beeldje is te bezichtigen in de Beenhouwerstraat. Ondanks heel wat minder bekend dan Manneken Pis is het toch de moeite waard om hier even halt bij te houden.

4.) Het Atomium

Ongetwijfeld één van de in Brussel terug te vinden bezienswaardigheden die je zeker één keer in je leven gezien zal willen (en moeten) hebben is natuurlijk het indrukwekkende Atomium. Het betreft hier een zomaar even 165 miljard keer vergrootte voorstelling van een ijzeratoom. Het is een creatie van de ingenieur André Waterkeyn en was veruit de belangrijkste attractie tijdens de Wereldtentoonstelling in het jaar 1958. Dit gezegd hebbende had toen uiteraard helemaal niemand ook maar durven vermoeden dat ze uiteindelijk uit zou groeien tot het symbool van ons land. Het Atomium bevindt zich op de zogenaamde Heizel in Brussel.

Een bezoek brengen aan het Atomium zorgt ervoor dat je kennis kan maken met niet alleen verschillende tijdelijke en permanente tentoonstellingen, maar ook met een geweldig uniek restaurant. Voor dit restaurant geldt dat ze zich bevindt in de bovenste bol van het bouwwerk. Een bezoek brengen aan het Atomium in Brussel is elke dag mogelijk van 10h00 tot 18h00. Zowel tijdens een weekendje Brussel als tijdens een lange(re) vakantie is dit uiteraard een absolute must see.

5.) De Kunstberg

Tijdens een stedentrip Brussel zal je heel wat prachtige bezienswaardigheden ontdekken, maar daarnaast zal je ook kunnen genieten van tal van prachtige vergezichten. Eigenlijk wordt het aangeraden aan bezoekers van de Belgische hoofdstad om hun bezoek te beginnen op de zogenaamde Kunstberg. Eén van de redenen waarom je deze locatie dient te bezoeken is uiteraard de aanwezigheid van de Koninklijke Bibliotheek. Ze beslaat een oppervlakte van zo’n slordige 67.000 vierkante meter en telt meer dan 15 verdiepingen. Voor 5 van deze verdiepingen geldt dat ze zich onder de grond bevinden.

Op moment van schrijven beschikt de Koninklijke Bibliotheek over een slordige 150 kilometer aan boekenrekken. Bovendien geldt dat ook het wettelijk depot hier is gevestigd. Voor elk boek dat in België verschijnt geldt dat ze hier heen dient te worden gestuurd. Op de vijfde verdieping van het pand is een gezellige cafetaria terug te vinden. Hier is het mogelijk om tegen zeer betaalbare prijzen niet alleen een spaghetti, maar ook een andere snack te eten. Het geweldige uitzicht over de stad Brussel? Dat krijg je er helemaal gratis bij!

6.) Het Magritte Museum

Wil je als kunstliefhebber graag een museum in Brussel bezoeken? In dat geval kan je er onder meer voor kiezen om het Magritte Museum te ontdekken. Het betreft hier eigenlijk een onderdeel van het gerenommeerde Museum voor Schone Kunsten. Voor het Margritte Museum geldt echter wel dat ze over een aparte ingang beschikt. René Magritte was een surrealistische schilder welke is gestorven in Brussel in het jaar 1967.

De kunstenaar staat onder meer bekend omwille van de tegenstrijdige tekst “Ceci n’est pas une pipe” terwijl hij wel degelijk een pijp had geschilderd. De belangrijkste doelstelling van deze kunstenaar was dan ook om ervoor te zorgen dat mensen na gingen denken over kunst evenals over het surrealisme. Het Magritte Museum bevat een indrukwekkende collectie bestaande uit zomaar even 200 verschillende werken van deze zonder meer ontzettend gerenommeerde kunstenaar.

7.) De Kleine en Grote Zwavel

In Brussel bezienswaardigheden ontdekken betekent ook altijd dat je er goed aan doet om even stil te blijven staan bij de Kleine Zwavel en de Grote Zwavel. In het bijzonder voor de Kleine Zwavel geldt dat ze een ontzettend leuk aangelegd parkje is die werd vormgegeven in neorenaissancestijl. In dit parkje zijn heel wat beelden terug te vinden die afkomstig zijn van de hand van tal van bekende Belgische kunstenaars uit de negentiende eeuw. Voor de Grote Zwavel geldt dat ze op haar beurt een dure buurt is waar heel wat antiquairs evenals leuke boetiekjes zijn terug te vinden. Ook de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk is hier terug te vinden welke zeker het bezoeken waard is.

8.) De Kapellekerk en het grafmonument van Pieter Brueghel de Oude

Aan het einde van de Hoogstraat in Brussel bevindt zich de zogenaamde Kapellekerk. Het betreft hier een kerk gebouwd in gotische stijl. In het verleden, meer bepaald ten tijde van de twaalfde eeuw was hier een Romaanse kapel terug te vinden. Eenmaal je naar binnen stapt in deze kerk zal je er verschillende prachtige beeldhouwwerken aantreffen. Eén van deze beeldhouwwerken is het opvallend bescheiden grafmonument van de bekende kunstschilder Pieter Bruegel de Oude. Nog even voor alle duidelijkheid, de Rubens die je aantreft boven het grafmonument is geen echt exemplaar, maar een kopie. Toen een pastoor in het jaar 1765 nood had aan extra financiële middelen besloot hij immers om het originele kunstwerk te verkopen.

Andere bezienswaardigheden in Brussel die je niet mag missen

Tijdens een weekend Brussel zal je grondig de bezienswaardigheden die je graag zou willen bezoeken willen oplijsten. Probeer bovendien zo efficiënt mogelijk de verschillende bezienswaardigheden die je wenst te ontdekken te bezoeken. De afstanden onderling tussen de verschillende locaties kunnen immers sterk variëren. Heb je de bovenstaande bezienswaardigheden ontdekt en is er nog wel een beetje tijd over? In dat geval zijn er nog heel wat meer zaken die je eveneens zeker niet over het hoofd mag zien. Het gaat hierbij dan meer bepaald om de volgende:

  • Het Paleis voor Schone Kunsten of het zogenaamde Bozar;
  • De Sint-Hubertusgalerijen;
  • De Rue des Bouchers;
  • De Brusselse Beurs;
  • Het Justitiepaleis;
  • Het Koninklijk Paleis van Brussel;

Voor deze laatste geldt dat ze niet de residentie vormt van de koning. Dit gezegd hebbende is het wel de locatie waar hij gasten ontvangt. Wanneer hij in het land is zal je bovendien kunnen opmerken dat de Belgische driekleur er hangt te wapperen. Het spreekt voor zich dat ook dit samen met bijvoorbeeld de Koninklijke Serres van Laken absoluut zeer interessante bezienswaardigheden zijn in Brussel om te bezoeken.

You May Also Like

Dit is waarom Knokke zo populair is onder jongeren

Knokke oefent sinds jaar en dag een ontzettend grote invloed uit op…

Wat te doen in Antwerpen: 14 tips

Antwerpen is een razend populaire stad. Dit zowel onder Belgische als onder…

Dit zijn de leukste steden van België

Er zijn ontzettend veel leuke steden in België terug te vinden. De…