Antwerpen is een razend populaire stad. Dit zowel onder Belgische als onder Nederlandse toeristen. De stad heeft dan ook ontzettend veel te bieden. Gaande van interessante bezienswaardigheden tot prachtige winkels om eens lekker stevig in te shoppen, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Daarnaast staat Antwerpen bekend als een ontzettend hippe stad waar zowel jongeren als wat oudere bezoekers zich meteen in thuis zullen voelen. Ben jij ook van plan om een bezoek te brengen aan Antwerpen en wil je graag ontdekken wat er in deze boeiende stad allemaal te beleven valt? Dan is het zeker de moeite waard om verder te blijven lezen.

1.) De Grote Markt van Antwerpen

Eén van de populairste plaatsen in Antwerpen centrum is ongetwijfeld de Grote Markt. Aan dit centraal gelegen marktplein zijn een groot aantal prachtige, historische bezienswaardigheden terug te vinden. Bovendien is het zo dat je hier ook een aantal leuke terrasjes aantreft waar je op kan vertoeven. Ook de zeer bekende Brabofontein waar ook een beeld van Silvius Brabo bij aanwezig is, is hier terug te vinden. Vanaf de Grote Markt is het tevens ook mogelijk om het zestiende-eeuwse Stadhuis van Antwerpen te bewonderen. Voor het stadhuis geldt dat het afkomstig is van de hand van Cornelis Floris. Tot op de dag van vandaag wordt ze bestempeld als één van de mooiste renaissancegebouwen van de Lage Landen. Ze mag dan ook zeker niet op je to-do-lijstje voor de stad Antwerpen ontbreken.

2.) Het Centraal Station, één van de mooiste stationsgebouwen

Wanneer je lijstjes raadpleegt die gaan over “wat te doen in Antwerpen” is de kans ontzettend groot dat er in dat lijstje zal worden aangegeven dat een bezoek brengen aan het Centraal Station van de stad een aanrader is. Voor heel wat mensen geldt dat ze dit best een beetje vreemd vinden. Waarom zou je er nu voor moeten kiezen om een bezoek te gaan brengen aan een stationsgebouw? Eén blik op het Centraal Station van Antwerpen maakt echter meteen duidelijk waarom een dergelijk bezoek zo vaak wordt aangeprezen. Het stationsgebouw van Antwerpen staat dan ook niet voor niets bekend als één van de mooiste van heel Europa.

Het Centraal Station van Antwerpen is lang niet altijd zo indrukwekkend geweest. In eerste instantie was het dan ook een klein kopstation welke slechts heel wat later, meer bepaald in het jaar 2007 sterk werd verbouwd. Niet alleen de uitstraling van het station is er één om duimen en vingers van af te likken, bovendien is ze ook erg belangrijk. Het is dan ook niet voor niets dat hier de internationale trein naar Amsterdam vertrekt.

3.) De Onze-Lieve-Vrouw Kathedraal

Eén van de meest opvallende bouwwerken van de stad Antwerpen is ongetwijfeld de Onze-Lieve-Vrouw kathedraal. Voor deze prachtige kathedraal geldt dat ze torenhoog boven het centrum van de stad uitsteekt. Dat is voornamelijk het gevolg van de aanwezigheid van haar 123 meter hoge toren. De kathedraal werd door de jaren heen verschillende keren afgebroken en terug heropgebouwd. Dit heeft ervoor gezorgd dat er verschillende architectonische stijlen in aanwezig zijn.

Van het oorspronkelijke interieur van de Onze-Lieve-Vrouw Kathedraal is helaas niet zoveel meer over. Dat is het gevolg van de zestiende-eeuwse beeldenstorm. Dit gezegd hebbende bestaan er voor onder meer kunstliefhebbers zeker nog enkele redenen om ervoor te kiezen om deze kathedraal te bezoeken. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal kunstwerken in de kerk te bezichtigen van niemand minder dan Peter Paul Rubens.

4.) De Sint-Pauluskerk

Een andere kerk die in Antwerpen centrum is terug te vinden luistert naar de naam Sint-Pauluskerk. Voor deze kerk geldt dat ze werd gebouwd ten tijde van de zeventiende eeuw. Op dat moment was ze één van de mooiste, rijkste evenals machtigste kerken van het land. Op vandaag doet ze dienst als parochiekerk en kenmerkt ze zich onder meer door de aanwezigheid van mooie beelden evenals kunstwerken van de bekende kunstenaar Peter Paul Rubens. Wil je graag deze kerk bezoeken? Dat is gratis mogelijk elke dag tussen 14h00 en 17h00. Wil je graag een bezoek brengen aan de schatkamer van de kerk? Dan moet je daarvoor een bijdrage betalen van 1 euro.

5.) Het KMSKA of het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Antwerpen voor liefhebbers van kunst is ongetwijfeld het KMSKA of het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Voor dit museum geldt dat ze er bekend om staat een groot aantal kunstwerken te bevatten van Nederlandse evenals Vlaamse meesters. Een deel van de collectie bestaat uiteraard uit werken van Peter Paul Rubens. Bovendien is het zo dat er ook een aantal internationale werken deel uitmaken van de collectie. Het gaat hierbij dan om werken van onder meer Titiaan en Auguste Rodin.

6.) Het Bootje, één van de bekendste panden van Antwerpen

Verspreid over de stad Antwerpen zijn heel wat verschillende panden terug te vinden die over een bijzonder karakter beschikken. Voor één van deze panden geldt dat ze ‘Het Bootje’ wordt genoemd. Ze bevindt zich op de hoek van de Schildersstraat en de Plaatsnijderstraat. Je treft hier een prachtig woonhuis aan die werd opgetrokken in de art nouveaustijl. Het wordt bij een bezoek aan dit pand meteen duidelijk waar de inspiratie voor haar naam vandaan komt. Uit de hoek van het bijzondere gebouw steekt namelijk de boeg van een antiek zeilschip uit. De scheepsboeg staat erom bekend een erker te dragen welke bestaat uit vijf ramen. Voor deze vijf ramen geldt dat ze verwijst naar de vijf verschillende continenten. Voor mensen die houden van bijzondere architectuur is dit absoluut een pareltje van formaat om te ontdekken.

7.) Het Rubenshuis, een absolute must voor kunstliefhebbers

Antwerpen is een stad die duidelijk over een link met de kunstwereld beschikt. Dat is natuurlijk onder meer het gevolg van de aanwezigheid van Het Rubenshuis. Dit huis werd zoals de naam reeds aangeeft gebouwd in opdracht van de jonge Peter Paul Rubens. Het huis bevindt zich aan een zijstraat van de Meir, de zogenaamde Wapper. Het huis werd opgetrokken in een Italiaanse stijl waardoor het eruit ziet als een klein paleis opgetrokken in renaissance stijl.

Het gebouw staat erom bekend de plaats te zijn waar heel wat schilderijen door niet alleen Rubens zelf, maar ook door zijn leerlingen zijn geschilderd. Verschillende van deze werken zijn op vandaag nog altijd in het Rubenshuis te aanschouwen nadat ze in het verleden werden gerestaureerd. Het Rubenshuis doet vandaag de dag dienst als een museum welke uiteraard geheel in het teken staat van de kunstenaar Peter Paul Rubens.

8.) Het Begijnhof van de stad Antwerpen

Tijdens de zestiende eeuw was het Antwerpse Begijnhof een plek waar oudere, arme vrouwen samen in huisjes woonden rondom een park. Voor deze zogenaamde begijnen geldt dat ze hun leven hadden gewijd aan het geloof. Vandaag de dag is het zo dat er nog maar enkele begijnen in deze buurt wonen. Voor het merendeel van de andere voormalige bewoonsters werden inmiddels bejaardenwoningen gezocht. Het Begijnhof zelf is zeker een bezoekje waard. Het is één van de meest rustige bezienswaardigheden van Antwerpen waar je even lekker kan ontsnappen aan de hectiek die gepaard gaat met een grootstad.

9.) De oude burcht van Antwerpen, ‘t Steen

Tijdens een weekendje Antwerpen kan je heel wat prachtige bezienswaardigheden ontdekken. Voor één van deze bezienswaardigheden die je eigenlijk absoluut niet mag missen geldt dat ze luistert naar de naam ‘t Steen. Het betreft hier een oude burcht die is terug te vinden op een locatie aan de oever van de Schelde. De burcht werd gebouwd aan het begin van de dertiende eeuw waardoor ze kan worden bestempeld als het oudste gebouw aan de Antwerpse kade. Bovendien staat ze eveneens bekend als één van de eerste stenen gebouwen van de stad.

Door de jaren heen heeft de burcht tal van verschillende functies gehad. In eerste instantie deed ze bijvoorbeeld gedurende een periode van zo’n slordige honderd jaar dienst als gevangenis. Sinds de negentiende eeuw is het echter een museum. In de nabijheid van de burcht is tevens een standbeeld terug te vinden van Lange Wapper. Wil je graag tijdens je weekend Antwerpen kunnen genieten van een mooi uitzicht over het stadscentrum? In dat geval is één van de beste manieren om dat voor mekaar te krijgen een bezoek brengen aan het dakterras van het gebouw. Van hieruit beschik je namelijk over een prachtig panoramisch zicht over de stad Antwerpen.

10.) Vlaeykensgang, het mooiste straatje van Antwerpen

Antwerpen centrum bestaat uiteraard uit heel wat verschillende straatjes. Voor één van deze straatjes geldt dat ze luistert naar de naam ‘Vlaeykensgang’. Dit is niet zomaar een straat, maar volgens velen één van de mooiste straten van de hele stad. Je treft er niet alleen pittoreske huisjes aan, bovendien zijn er hier ook heel wat Middeleeuws aandoende binnenkoeren terug te vinden. Werkelijk alles wat je hier aantreft neemt je mee terug in de tijd, meer bepaald naar het jaar 1591.

11.) Den Botanieken Hof, een stukje groen in het stadscentrum

Antwerpen trekt heel wat verschillende soorten bezoekers aan. Voor de één geldt dat hij of zij vooral geïnteresseerd is in de talrijke musea die er terug te vinden zijn terwijl iemand anders zich mogelijks zou kunnen verliezen in het prachtige aanbod met bezienswaardigheden buiten. Ook voor mensen die houden van een (aardig) streepje natuur heeft Antwerpen heel wat moois in petto. Zo zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om Den Botanieken Hof te bezoeken welke is gelegen aan de Leopoldstraat. Dit is een kleine oase van rust gelegen in het centrum van deze geweldige stad. Je treft er op moment van schrijven zo’n slordige 2000 verschillende soorten planten, bloemen en bomen aan. Tijdens de zomermaanden is de plantentuin te bezoeken tot 20h00. Tijdens de wintermaanden is dat slechts tot 17h30.

12.) Het MAS ofwel het Museum Aan de Stroom

Wil je graag een bezoek brengen aan een museum in Antwerpen? In dat geval kan je een keuze maken uit menig aantal verschillende mogelijkheden. Eén van deze mogelijkheden is het zogenaamde MAS of Museum Aan de Stroom. Hiervoor geldt dat ze zich sinds het jaar 2011 bevindt op ‘t Eilandje. Ze laat haar bezoekers nadrukkelijk kennismaken met de geschiedenis van de boeiende stad Antwerpen. Er wordt zeer veel aandacht besteed aan de functie van Antwerpen als havenstad. Bovendien is het zo dat het MAS eveneens dienst doet als onderkomen voor de oude collectie van het in de nabijheid gelegen Scheepvaartmuseum. Ook de collectie van het voormalige Volkenkundemuseum tref je hier aan. Nog een extra reden om een bezoek te brengen aan dit museum in Antwerpen is de aanwezigheid van het panorama dakterras welke je voorziet van een geweldig uitzicht over Antwerpen.

13.) In Antwerpen winkels bezoeken? Ook dat is perfect mogelijk!

In eerste instantie wordt Antwerpen vaak aangeprezen als een echte cultuurstad. Dat is zeker niet gelogen. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat er ook heel wat winkels in Antwerpen zijn terug te vinden die de moeite waard zijn om te ontdekken. In eerste instantie is er uiteraard de aanwezigheid van de Meir, veruit de bekendste winkelstraat van de hele stad. Daarnaast is het zo dat ook de kleine straatjes aan de Meir een aanrader zijn om te ontdekken. Deze barsten immers van de kleine winkeltjes. Ben jij één van de vele mensen die helemaal weg is van mode? Dan is het zeker de moeite waard om het Modekwartier te bezoeken. Hier tref je ook onder meer het Antwerpse ModeMuseum aan.

14.) Het Strand van Sint-Anneke

Je zou het misschien op het eerste zicht niet vermoeden, maar de stad Antwerpen beschikt wel degelijk over een eigen strand. Het gaat hierbij dan om het zogenaamde Strand van Sint-Anneke. Voor dit strand geldt dat ze zich bevindt op linkeroever. Je kan er rekenen op een geweldig uitzicht op de skyline van deze imponerende Vlaamse stad. Bovendien is het zo dat er altijd een relaxte en gemoedelijke sfeer hangt. Eigenlijk is er geen betere plaats in Antwerpen terug te vinden om de zon te zien ondergaan. Aan het Strand van Sint-Anneke zijn ook met name een openluchtzwembad terug te vinden evenals een minigolfbaan en natuurlijk ook het groene gelijknamige Sint-Annabos.

In ieder geval, ben je van plan om een weekend Antwerpen te boeken? Of ga je voor een langere periode deze boeiende, Vlaamse stad ontdekken? Dan mag het duidelijk zijn dat er altijd wel wat te ontdekken en te beleven valt!

You May Also Like

Dit is waarom Knokke zo populair is onder jongeren

Knokke oefent sinds jaar en dag een ontzettend grote invloed uit op…

Deze bezienswaardigheden moet je zien als je naar Brussel gaat

Brussel geniet als hoofdstad van België uiteraard een zeer aanzienlijke populariteit. Dit…

Dit zijn de leukste steden van België

Er zijn ontzettend veel leuke steden in België terug te vinden. De…