Voor heel wat mensen die uit het buitenland naar België en dan meer bepaald naar Vlaanderen verhuizen geldt dat ze er goed aan doen om de belangrijkste Vlaamse woorden te leren. Voor het merendeel van deze woorden geldt dat ze voor bijvoorbeeld Nederlanders vrij eenvoudig te leren zijn. Het is zeker niet zo dat je ze altijd zal terug zien komen in een gesprek dat wordt gevoerd met een Vlaming. Hoe dan ook, wil jij graag enkele typisch Vlaamse woorden ontdekken die in de omgang vrij vaak worden gebruikt? Dan vertelt de informatie op deze pagina je daar alles over.

Tal van verschillende Vlaamse dialecten

Eén van de belangrijkste zaken die je moet weten wanneer je echte, Belgische woorden gaat studeren heeft te maken met het feit dat er grote verschillen in woordenschat bestaan tussen de verschillende provincies die in België zijn terug te vinden. Daarbij is het uiteraard eveneens zo dat er lang niet overal Vlaams wordt gesproken. Wanneer je de oversteek maakt van Vlaanderen naar Wallonië passeer je daarmee ook de taalgrens. Op dat ogenblik wordt het Vlaams dan ook omgeruild voor het Frans.

Naast bovenstaande is het zo dat er grote verschillen merkbaar zijn in de Vlaamse woorden waar gebruik van wordt gemaakt tussen bijvoorbeeld provincies als Oost- en West-Vlaanderen. Niet zelden wordt er in de praktijk gesteld dat vooral het West-Vlaams dialect er één is die voor buitenlanders of zelfs voor mensen van buiten de provincie ontzettend moeilijk te begrijpen valt. Een klein beetje moeite doen kan je echter op dit vlak gelukkig al een flink eind verder helpen.

Welke typisch Vlaamse woorden moet je zeker kennen?

Voor heel wat typisch Vlaamse woorden geldt dat ze vandaag de dag in de omgang eigenlijk nog maar weinig worden gebruikt in Vlaanderen. Dit gezegd hebbende zijn er verschillende woorden die je toch maar beter kan leren. In eerste instantie is er bijvoorbeeld het woord ‘goesting’. Dit betekent zoveel als zin hebben in iets. In Vlaanderen kan men bijvoorbeeld zeggen; “ik heb goesting in een lekkere portie frieten”. Dit betekent dat de persoon in kwestie zin heeft in het eten van frieten.

Het woord goesting kan in tal van verschillende situaties worden gebruikt. Het is bijvoorbeeld zo dat je goesting kan hebben in een gerecht, maar ook in een leuke uitstap of bijvoorbeeld iets anders om te doen. Wanneer er een officiële top 10 zou worden gemaakt bestaande uit allemaal typisch Vlaamse woorden en uitdrukkingen zou deze naar alle waarschijnlijkheid steevast op de eerste plaats terug te vinden zijn.

Mooie Vlaamse woorden om kennis mee te maken

Er zijn ook enkele mooie Vlaamse woorden die de moeite meer dan waard zijn om kennis mee te maken. In eerste instantie gaat het hierbij om een woord als ‘appelblauwzeegroen’. Dit is een bijzondere kleur die in Vlaanderen (en daarbuiten) flink wordt gesmaakt, maar waarvan bekend is dat ze buiten Vlaanderen onder een geheel andere naam door het leven gaat. Een ander woord welke bij mensen van buiten Vlaanderen zeer mooi in de oren klinkt is ‘Ribbedebie’. Ook het voor velen wat lastiger uit te spreken ‘curieuzeneuzemosterdpot’ is een mooi woord voor iemand die er bekend om staat over een nieuwsgierig karakter te beschikken.

Welke andere Vlaamse woorden moet je zeker kennen?

Doorheen deze pagina heb je reeds verschillende typisch Belgische woorden ontdekt. Dit gezegd hebbende zijn er ook nog een aantal andere die we je zeker niet willen onthouden. Het gaat hierbij om de woorden zoals hieronder aangehaald:

  • Amai;
  • Allee;
  • Pertang;
  • Ambetant;
  • Awel;

Bovendien is het zo dat er in de praktijk ook vaak wordt gezegd dat er iets “tussen de soep en de patatten” gebeurt. Dit betekent zoveel als iets dat tussendoor wordt gedaan. Je zal hier dus met andere woorden niet veel tijd voor willen voorzien, maar je probeert het te doen tussen twee andere bezigheden in. In ieder geval, ben jij ook wel iemand die interesse heeft gekregen in de Vlaamse cultuur en bijgevolg ook in de Vlaamse woordenschat? Dan zal je zeker en vast op deze pagina alvast heel wat interessante, leuke woorden hebben geleerd.

Test je kennis, doe mee aan een Vlaamse woorden quiz!

Ben je op vakantie in Vlaanderen en wil je graag je kennis testen over de typisch Vlaamse woorden? In dat geval kan je dat het beste doen door middel van een Vlaamse woorden quiz. Tijdens een dergelijke quiz krijg je heel wat vragen voor de kiezen die betrekking hebben tot de Vlaamse woordenschat. Dit is eigenlijk de beste manier om op een speelse manier jouw kennis te testen over Vlaamse woorden.

You May Also Like

Dit typeert de Belgische cultuur!

In het verleden hebben Nederland en België lange tijd één land gevormd.…

Dit zijn de beste Belgische musea

Hoewel België bekendstaat om zijn heerlijke chocolade, frieten en bier, heeft het…