Dit zijn de beste Belgische musea

Hoewel België bekendstaat om zijn heerlijke chocolade, frieten en bier, heeft het land ook op cultureel vlak heel wat te bieden. Om je een handje te helpen, hebben we 5 must-see musea in België voor je op een rijtje gezet. Of je nu een fervent kunstliefhebber bent, geïnteresseerd bent in geschiedenis of net gefascineerd door stripverhalen, er is voor elk wat wils. Dompel je onder in de meeslepende verhalen van deze musea en ontdek de culturele schatten die België te bieden heeft.

Kleine tip voor vertrek

Het loont de moeite om je tickets op voorhand aan te kopen, vooral tijdens drukke weekends of vakantieperiodes. Sommige musea laten immers maar een beperkt aantal bezoekers toe per dag, om zo een rustig en ontspannen bezoek te garanderen. Hoewel de meeste musea tegenwoordig digitale tickets via smartphones en QR-codes accepteren, kan het verstandig zijn om je tickets op voorhand af te drukken. Dit geldt vooral voor groepsbezoeken, waarbij het efficiënter kan zijn om vooraf afgedrukte tickets te gebruiken in plaats van meerdere digitale tickets op één apparaat te moeten tonen. Ook als je op reis bent en geen betrouwbare internetverbinding hebt, kan dit een nuttige tip zijn. Voor het kopen van inkt tegen een voordelige prijs kan je terecht bij 123inkt.be.

1.  BOZAR – Paleis voor Schone Kunsten in Brussel

De Bozar, of het Paleis voor Schone Kunsten, is gesitueerd in het hartje van de Belgische hoofdstad. Je kan hier niet enkel terecht voor tentoonstellingen, maar ook voor concerten, theater- of dansvoorstellingen, lezingen, en projecten rond architectuur en literatuur. Het gebouw zelf, ontworpen door Victor Horta in art-decostijl, biedt onderdak aan een gevarieerde collectie aan kunstwerken en tentoonstellingen die de bezoeker een artistieke totaalervaring bieden.

2.  STAM in Gent

Gelegen op de Bijlokesite, fungeert het STAM als het stadsmuseum van Gent. Hier wordt de eeuwenoude geschiedenis van de stad Gent opnieuw tot leven gebracht. Het rijke verleden en het verhaal van de hedendaagse stad worden op een boeiende manier met elkaar verweven. Met interactieve multimedia en uitgebreide collecties verkent het STAM de evolutie van de stad door de tijd. Naast de vaste expo ‘Het verhaal van Gent’, kan je er ook terecht voor tijdelijke tentoonstellingen. Bovendien is dit museum bijzonder kindvriendelijk, en dus een ideale uitstap voor alle leeftijden.

3.  In Flanders Fields in Ieper

Het In Flanders Fields Museum is een interactief museum gevestigd in de Lakenhalle in Ieper. Het museum brengt het verhaal van de Eerste Wereldoorlog aan het West-Vlaamse front. De naam van het museum ontleent zich aan het beroemde gedicht van John McCrae. Via moderne multimedia, pakkende video’s en unieke geluidsfragmenten word je ondergedompeld in het leven aan het front. Het museum fungeert als eerbetoon aan de personen die betrokken waren bij deze oorlog en wil bezoekers tot nadenken stemmen over hedendaagse conflicten en oorlogen. Bovendien dient het brengen van dit oorlogsverhaal als een universele boodschap van vrede.

4.  MAS in Antwerpen

Het Museum aan de Stroom in Antwerpen, beter bekend als het MAS, is een architecturaal pronkstuk dat de skyline van de stad siert en de bezoekers een adembenemend uitzicht over de stad biedt. Het museum biedt een intrigerende kijk op de stad, de haven en bij uitbreiding de wereld. De veelzijdige collectie wil grensverleggend zijn en linkt de geschiedenis, kunst en cultuur van de stad Antwerpen aan de internationale handel en scheepvaart uit alle continenten.

5.  Hergé Museum in Louvain-la-Neuve

Het Hergé Museum in Louvain-la-Neuve is de bestemming bij uitstek voor liefhebbers van striptekenen en de wereldberoemde stripfiguur Kuifje (Tintin). Het museum is gewijd aan het leven en werk van de getalenteerde Belgische striptekenaar en illustrator Hergé. Ook het gebouw zelf, ontworpen door de Franse architect Christian de Portzamparc, is een architecturaal pareltje en dus een omweg waard. Het interieur van het museum is eveneens een complex spel van atypische vormen en lijnen, die de creativiteit van Hergé weerspiegelen.

Bovenstaande musea zijn slechts een kleine greep uit het rijke culturele aanbod dat België te bieden heeft. Wat je interesse ook is, er is ongetwijfeld een museum dat je aanspreekt. Als je van plan bent om je museumtickets op voorhand af te drukken, dan volstaat een HP DeskJet printer ruimschoots. Dit model is uitermate geschikt voor eenvoudige en alledaagse prints voor het hele gezin. Deze thuisprinter maakt gebruik van HP 301 inktpatronen. Als je kiest voor huismerkcartridges, kan je zelfs meer tickets printen voor een lagere prijs, zonder in te boeten aan kwaliteit.

You May Also Like

Dit typeert de Belgische cultuur!

In het verleden hebben Nederland en België lange tijd één land gevormd.…

Dit zijn typisch Vlaamse woorden

Voor heel wat mensen die uit het buitenland naar België en dan…