Door de jaren heen heeft onze wereld heel wat bekende, gerenommeerde pianisten gezien. Niet zelden is het zo dat voor deze pianisten geldt dat ze prachtige muziek weten te componeren die heel wat mensen weten te waarderen. Elk jaar opnieuw zijn veel muziekliefhebbers er dan ook op gebrand om kennis te maken met de beste pianisten van dat moment. Geldt dat ook voor jou? Ben jij dan ook benieuwd naar de namen die je anno 2023 zeker niet over het hoofd mag zien? Dan is het zeker een aanrader om kennis te maken met de onderstaande, beste pianisten van 2023.

Alexander Malofeev

Wanneer we het hebben over de beste en tevens ook meest bekende pianisten uit de internationale scene kunnen we natuurlijk niet om Alexander Malofeev heen. In het jaar 2014 slaagde hij er reeds in op amper dertien jarige leeftijd de International Tchaikovsky Competition for Young Musicians te winnen. Het spreekt voor zich dat hij zich vanaf dat moment internationaal als pianist in de kijker heeft weten te zetten.

In het recente verleden heeft Alexander Malofeev heel wat verschillende tournees gemaakt. Het gaat hierbij onder meer om tournees door Azië met het Orchestra Filarmonica della Scala evenals met niemand minder dan Riccardo Chailly. Bovendien geldt voor deze jonge pianist dat hij eveneens werd uitgenodigd door verschillende organisaties in en buiten de Verenigde Staten om te komen spelen. Heel wat experten zijn het er in de praktijk met elkaar over eens dat Alexander Malofeev niet alleen kan worden bestempeld als één van de beste pianisten van 2023, maar bovendien ook tot één van de meest beloftevolle pianisten behoort voor de toekomst.

Maria João Pires

Eén van de meest beroemde vrouwelijke pianisten van het moment is ongetwijfeld Maria João Pires. Deze vrouwelijke pianiste heeft het Portugese Lissabon als haar geboorteplaats en gaf haar eerste optreden reeds op 4-jarige leeftijd. Toen begon ze haar pianostudie bij Campos Coelho en Francine Benoît. Vervolgens breidde ze een vervolg aan deze cursus in Duitsland, meer bepaald bij Rosl Schmid en Karl Engel.

Maria João Pires staat er niet alleen om bekend zelf één van de beste pianisten van 2023 te zijn, daarnaast heeft ze ook de reputatie om grote talenten te introduceren. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Belgische pianist Julien Libeer. Toen Maria João Pires in september van het jaar 2022 een optreden gaf in Het Concertgebouw soleerde ze in Beethovens Derde pianoconcert. Absoluut een bijzonder getalenteerde pianiste dus die zeker tot ‘s werelds grootste namen mag (en eigenlijk moet) worden gerekend.

Beatrice Rana

De commentaren die pianiste Beatrice Rana krijgt op haar werk zijn ronduit verbluffend… net als haar muziek. Verbluffend, eigenzinnig en vol temperament. Dat is hoe de muziek van de Italiaanse pianiste Beatrice Rana het best kan worden omschreven. In een op moment van schrijven recent verleden verscheen haar veelgeprezen Chopin-album. Daarnaast blinkt ze eveneens uit in het spelen van de ‘tour de force’ van niemand minder dan Beethoven. Tijdens haar vele concerten brengt Beatrice Rana doorgaans ook steevast Sonate in Bes, een prachtig stuk van Chopin. Volgens de critics behoort Beatrice Rana tot één van de grootste piano talenten van de voorbije jaren… en wie zijn wij dan om dat tegen te spreken?

Jean-Yves Thibaudet

Het repertoire dat Jean-Yves Thibaudet uit Lyon weet voor te leggen slaat vriend en vijand ongetwijfeld met verstomming. Het hoeft dan ook helemaal niet te verbazen waarom hij door de jaren heen is uitgegroeid tot één van de meest prestigieuze en beroemde pianisten van het moment.

Gaande van Beethoven tot MacMillan, je treft ze allemaal aan in zijn repertoire. Reeds op 12-jarige leeftijd koos hij ervoor om te gaan studeren aan het gerenommeerde conservatorium in Parijs. Amper drie jaar later won hij de Premier Prix du Conservatoire. Nog eens drie jaar later sleepte hij de titel in de wacht op de Young Concert Artists International Auditions in New York.

In een razend snel tempo slaagde Jean-Yves Thibaudet erin om te debuteren op tal van gerenommeerde podia in niet alleen de Verenigde Staten, maar ook in Europa en Azië. Sindsdien heeft hij opgetreden met tal van ‘s werelds grootste orkesten in nagenoeg alle belangrijke concertzalen.

Thomas Beijer

We kunnen natuurlijk onmogelijk een lijstje maken met de beste pianisten van 2023 zonder daar ook een Nederlandse naam aan toe te voegen. Een absolute topper van eigen bodem is niemand minder dan Thomas Beijer. Hij ontving in februari 2022 nog de Nederlandse Muziekprijs. Zijn pianostudie werd cum laude voltooid in het jaar 2011 bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam.

Vervolgens koos Beijer ervoor om diverse masterclasses te volgen. Het ging hierbij om masterclasses bij met name Jorge Luis Prats evenals Emanuel AX, Menahem Pressler evenals niemand minder dan Murray Perahia. Thomas Beijer maakt ondertussen deel uit van de Amsterdam Chamber Soloists en verschijnt regelmatig als gast bij Camerata RCO. Sinds het jaar 2019 is hij bovendien ook de artistiek directeur van de Young Pianist Foundation.

You May Also Like

Dit is de beste jaren 80 muziek

De jaren ’80 hebben ons heel wat moois gebracht. Dit geldt niet…