Gent

De Oost-Vlaamse hoofdstad Gent is ongetwijfeld één van de meest toeristische steden van België. Of je er nu voor kiest om een langere vakantie in deze stad door te brengen of je gewoon kiest voor een dagje Gent, in beide gevallen zal je tot de vaststelling komen dat er heel wat bijzondere bezienswaardigheden te ontdekken vallen. Wil jij ook graag kennismaken met de belangrijkste bezienswaardigheden van Gent? Wij hebben ze voor je uitgezocht en stellen ze hieronder graag aan je voor.

De Sint-Baafskathedraal, één van top bezienswaardigheden van Gent

Eén van de absolute top bezienswaardigheden van Gent luistert naar de naam ‘Sint-Baafskathedraal’. Voor deze kathedraal geldt dat ze hoog uittorent boven het populaire Sint-Baafsplein. De kerk dateert uit de veertiende eeuw en had in eerste instantie een andere naam. In haar beginjaren ging ze dan ook door het leven als ‘Sint-Janskerk’. Ze was de eerste parochiekerk van Gent en staat op vandaag vooral bekend omwille van de aanwezige kunstschatten. De kerk telt maar liefst 22 altaren. Indien je de beste bezienswaardigheden van Gent wil ontdekken mag deze alvast zeker niet op je verlanglijstje ontbreken. Eigenlijk is dit zelfs de eerste die je moet ontdekken.

Het prachtige, Middeleeuwse Gravensteen

Eén van de absolute hoogtepunten van Gent is uiteraard ook ongetwijfeld het Middeleeuwse Gravensteen. Dit waterkasteel bevindt zich in het centrum van Gent en stamt voor een groot deel uit de Romeinse tijd. Door de eeuwen heen heeft ze verschillende veranderingen ondergaan. Het grootste gedeelte van het kasteel zoals je ze op vandaag aantreft dateert echter uit de Middeleeuwen. Het valt daarbij meteen ook op dat ze uitstekend bewaard is gebleven. In het kasteel zijn op vandaag twee verschillende musea terug te vinden. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

  • Het Gerechtsmuseum;
  • Het (behoorlijk lugubere) Wapenmuseum;

Voor het Gravensteen in Gent geldt dat ze elke dag te bezoeken is tussen 10h00 en 18h00. Dit is wel niet één van de meest goedkope bezienswaardigheden van Gent. Een bezoekje brengen aan het Gravensteen kost dan ook op moment van schrijven 12 euro. Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt echter dat ze gratis naar binnen mogen.

De Vrijdagmarkt met haar Toreken

Eén van de oudste pleinen van Gent luistert naar de naam ‘Vrijdagmarkt’. In het verleden was dit de plaats waar heel wat terechtstellingen evenals executies werden gehouden. Ook verschillende feesten werden (en worden) hier georganiseerd. Het plein kenmerkt zich onder meer door de aanwezigheid van een standbeeld van Jacob van Artevelde. Hij staat uiteraard bekend als één van de voornaamste helden uit de Honderdjarige Oorlog.

Tevens aan dit marktplein is het zogenaamde ‘Toreken’ terug te vinden. Dit is een gildenhuis welke dateert uit de vijftiende eeuw. Ze werd opgetrokken in een gotische stijl waarbij er sprake is van een kenmerkende trapgevel evenals een spitstorentje. ‘t Toreken is het oudste gebouw dat zich bevindt aan de Vrijdagsmarkt. Op vandaag is het nog steeds mogelijk om de oude marktklok in de toren te zien hangen. Het Poëziecentrum is hier gevestigd.

De prachtige en rijk versierde Vlaamse opera

Er moesten behoorlijk wat inspanningen worden geleverd om de bouw van de Vlaamse Opera in Gent voor mekaar te krijgen. Na vele discussies en vooral ook protesten werd in het jaar 1698 dan uiteindelijk toch het operagebouw geopend. Vanaf dat moment kon men hier van de eerste voorstellingen genieten. Helaas sloeg het noodlot toe waardoor een brand het pand volledig in de as legde.

Omdat het theater ontzettend populair was geworden werd er uiteindelijk in het jaar 1840 voor gekozen om de Vlaamse Opera van Gent te openen in de Schouwburgstraat. Niet alleen worden er prachtige stukken in opgevoerd, daarnaast valt het meteen op dat de zalen betoverend mooi zijn ingericht. Voor de aanwezige balkons geldt bovendien dat ze ook prachtig zijn versierd.

Het opvallende, oude stadhuis van Gent

Eén van de misschien wel meest opvallende gebouwen van de stad is ongetwijfeld het oude stadhuis van Gent. Het gebouw bestaat eigenlijk uit twee delen. In eerste instantie is er de gevel die zich bevindt aan de Hoogpoort. Voor deze gevel geldt dat ze stamt uit het begin van de zestiende eeuw. Het is eigenlijk een typisch voorbeeld van gotische architectuur. Een standbeeld van de ontwerper van het bouwwerk, namelijk Rombout Keldermans is in de gevel terug te vinden.

De tweede gevel van het stadhuis bevindt zich aan de Botermarkt. Ze kenmerkt zich door een geheel andere uitstraling. Het zijn de Italiaanse paleizen die dienst hebben gedaan als inspiratiebron voor deze gevel. Het is mogelijk om het Gentse stadhuis te bezoeken onder leiding van een gids. Tijdens deze tour is het mogelijk om een aantal van de zomaar even 51 aanwezige zalen in het pand te ontdekken. Zeker één van de bezienswaardigheden van Gent die je niet over het hoofd mag zien.

Het mooie uitzichtpunt op de Sint-Michielsbrug

Gent bezichtigen zorgt ervoor dat je een stevige sprong terug maakt in de tijd. Wil je graag een mooi uitzichtpunt ontdekken die het mogelijk maakt om in één klap enkele van de top bezienswaardigheden in Gent Centrum op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen? Dan kan het zeker een aanrader zijn om een bezoek te brengen aan de zogenaamde Sint-Michielsbrug. Vanaf deze prachtige stenen brug heb je een uitmuntend uitzicht over de oude Gras- evenals Korenlei.

Vanop de brug is het mogelijk om alle drie de torens van Gent op één lijn te aanschouwen. In het verleden, meer bepaald tot aan het aanbreken van de twintigste eeuw was het zo dat de brug een draaibrug van hout was. De brug was dan ook in staat om het vaarverkeer door te laten. In het jaar 1905 werd er uiteindelijk voor gekozen om de brug te vervangen door een romantisch, stenen exemplaar met lantaarns. Op vandaag is dit eigenlijk één van de meest typerende plaatsen en dus ook bezienswaardigheden van Gent.

Ontdek de verschillende begijnhoven van Gent

Tevens één van de populairste bezienswaardigheden in Gent zijn de zogenaamde begijnhoven. Reeds sinds de dertiende eeuw is het zo dat Gent heel wat begijnhoven telt. Verschillende van deze begijnhoven zijn op vandaag nog steeds in de stad terug te vinden en te bezoeken. Eén van deze begijnhoven is het zogenaamde ‘Kleine Begijnhof Onze-Lieve-Vrouwen ter Hoyen’. Dit is het best bewaarde begijnhof uit de tijd van de Franse Revolutie. Voor dit begijnhof geldt dat ze één van de twee Begijnhoven is welke door UNESCO is erkend als werelderfgoed. Ook het Groot Begijnhof Sint-Elisabeth is een absolute topper om te bezichtigen.

Wandel door het prachtige, romantische Patershol

Het Patershol is een eeuwenoude wijk die in het verleden vooral bekend stond als een vrij armzalige volksbuurt. Door de jaren heen is dit één van de meest geliefkoosde plaatsen geworden van Gent onder toeristen. Niet in het minst de wirwar aan straatjes zorgt ervoor dat verliefde stellen hier maar wat graag vertoeven. Dit gedeelte van de stad is dan ook geweldig romantisch om er doorheen te struinen. Tijdens een wandeling door het Patershol vallen er niet alleen verschillende bezienswaardigheden te ontdekken, maar ook een aantal erg leuke restaurantjes en gezellige bars.

Het graffiti straatje, een stukje moderne kunst

Voor heel wat bezienswaardigheden in Gent geldt dat ze zich kenmerken door een historisch karakter. Er zijn echter zeker ook uitzonderingen. Eén van deze uitzonderingen is het zogenaamde graffiti straatje. De zogenaamde Werregarenstraat kenmerkt zich door de aanwezigheid van heel wat prachtige graffiti kunstwerken. Deze zijn vooral afkomstig van de hand van beginnende artiesten. Toch is het voor liefhebbers beslist de moeite waard om deze straat even door te wandelen.

Het S.M.A.K., een echte must voor kunstliefhebbers

Gent is een stad die door de jaren heen ook de nodige bekendheid heeft weten te verwerven onder kunstliefhebbers van over de hele wereld. Dat is voor een groot deel het gevolg van de aanwezigheid van het zogenaamde S.M.A.K. museum. Dit is het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst. Ze behoort tot één van de grootste en tevens ook belangrijkste musea voor moderne kunst in België. Je treft er dan ook niet alleen een gigantische collectie kunst aan, daarnaast worden er ook zeer regelmatig mooie exposities gehouden. Door de jaren heen heeft het museum eveneens de nodige bekendheid weten te verwerven omwille van het vaak ietwat provocerende karakter van de tentoonstellingen. Ongetwijfeld is dit voor liefhebbers van kunst één van de beste bezienswaardigheden die Gent in petto heeft.

Gent bezichtigen vanop het water

Het is op verschillende manieren mogelijk om de hoogtepunten van Gent te ontdekken. Een meer unieke manier om dit te doen is door het boeken van een rondvaart. Veel bezoekers van de stad Gent durven het vandaag de dag wel eens te vergeten, maar in de elfde eeuw was de Leie de haven van de stad. Aan de kade werd bijzonder veel handel gedreven. Het is eigenlijk vooral omwille van deze reden dat er nog steeds een aantal statige gildehuizen aan terug te vinden zijn die in het verleden dienst deden als opslagplaats, waag of als postkantoor. Het kleinste pandje dat je hier aantreft is eveneens vrij bezienswaardig. Het betreft hier het tolhuisje dat het nummer 12 draagt. Ook voor menig aantal uitnodigende, gezellige restaurantjes en bars ben je hier zonder ook maar enige twijfel aan het juiste adres.

You May Also Like

Dit is waarom Knokke zo populair is onder jongeren

Knokke oefent sinds jaar en dag een ontzettend grote invloed uit op…

Deze bezienswaardigheden moet je zien als je naar Brussel gaat

Brussel geniet als hoofdstad van België uiteraard een zeer aanzienlijke populariteit. Dit…

Dit zijn de leukste steden van België

Er zijn ontzettend veel leuke steden in België terug te vinden. De…